Агенция за социално подпомагане - Главна дирекция "Социално подпомагане" 

Проект “Социална услуга за качествен живот” по Схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ: BG 051PO001/07/5.2-02

Този документ е създаден с финасовата подкрепа на Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Агенция за социално подпомагане – Главна дирекция “Социално подпомагане”  и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на ЕС и Управляващия орган.

Дирекция “Социално подпомагане” – Ботевград вече шести месец работи по проект “Социална услуга за качествен живот”. Проектът е защитен от Агенцията за социално подпомагне и се осъществява с безвъзмездната финансова помощ на Европейския съюз.
Средствата за реализация на проекта са в размер на 57 183 лв. Те са осигурени от Европейския социален фонд.

На територията на община Ботевград има назначени 18 лични асистенти, които полагат грижи за 18 лица с увреждания. От тях 5 са деца, 6 са самостоятелно живеещи възрастни хора, а 7 е броят на хората с увреждания, които живеят в семейна среда. Грижещите се за тях лични асистенти са както хора в трудоспособна възраст, така и пенсионери. От тях 11 човека са на трудов договор и 7 на граждански. Обгрижването се извършва в домовете на ползващите услугата на пълен работен ден за лицата на трудов договор и четиричасов работен ден за лицата на граждански договор. Личните асистенти получават добро възнаграждение – над минималната работна заплата.

Болните хора са изключително доволни от полагащите се грижи за тях както от битово, така и от културно естество.

В дирекция “Социално подпомагане” – Ботевград е проведено обучение на личните асистенти за придобиване на знания и умения за предоставяне на качествена социална услуга в съответствие със специфичните нужди на потребителя. Изготвени са индивидуални планове за всеки един потребител на услугата, като всеки месец се попълва дневник на потребителя по дни, извършени дейности и времетраене. От своя страна екипът на местно ниво извършва два пъти в месеца проверки на място за качеството на предоставанята услуга, като за целта се попълват формуляри. Със семействата на потребителите на услугата се провежда индивидуална социална работа с цел подкрепа и възстановяване на социалната и трудовата активност на членовете на семействата, които са ангажирани с постоянни грижи за лице с увреждания. Целите, заложени в проекта, се изпълняват успешно до този момент. Срокът за реализация на проекта е 25.09.2009 год, съобщи Камелия Йотова – директор на дирекция “Социално подпомагане”.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.