Първото пленарно заседание на 41-вото Народно събрание ще се проведе утре от 10 часа, когато новоизбраните депутати ще положат клетва. С вота си българските граждани решиха в Парламента да влязат 116 представители на ГЕРБ, 40 на Коалиция за България, 38 на ДПС, 21 на Атака, 15 на Синята коалиция и 10 от РЗС. Държавният глава подписа указа за свикване на парламента на 9 юли.

Според Конституцията, първото заседание се открива от най-възрастния народен представител. В 41-вия парламент това е проф. Андрей Пантев от Коалиция за България. Депутатите трябва да изберат председател и зам.-председатели на Парламента, съобщава Агенция "КРОСС".

Очаква се няколко дни след това президентът Георги Първанов да връчи мандата за съставяне на правителството на най-голямата парламентарна група - на ГЕРБ. Кандидатът за премиер ще има срок от една седмица, за да предложи за гласуване в Народното събрание новия кабинет. Ако това не стане, президентът трябва да връчи мандата на втората по големина парламентарна група - Коалиция за България. Ако и в този случай не бъде предложен състав на новото правителство, държавният глава до седмица трябва да връчи мандата на някоя от останалите парламентарни групи.

Когато проучвателният мандат е приключил успешно, държавният глава предлага на Народното събрание да избере кандидата за премиер. Ако не се постигне съгласие за образуване на правителство, президентът назначава служебен кабинет, разпуска Парламента и насрочва нови избори.