36-годишен мъж в Русе заплаши със самоубийство - със скок от 52 метра височина. Росен Станев се покачил на строителен кран в квартал "Родина" заради искане за общинско жилище. Мъжът вися близо два часа на височина над 50 метра, след което се съгласи да слезе.

Екипи на полицията, „Гражданската защита" и Спешна помощ участваха в спасителната операция. Драмата се разигра пред очите на негови роднини, сред които и 10-годишният му син Станимир.

Росен Станев се качил по обяд на неработещ строителен кран. Мястото се намира в непосредствена близост до дома на двайсетина негови роднини. От 50 метра височина мъжът заплашваше, че ще скочи и настояваше на мястото да дойде началникът на общинския отдел „Жилфонд" Анелия Няголова.

По думите на роднини на Станев той настоявал за общинско жилище и заявил, че за това са му искани 3000 лева. 36-годишният мъж преди два месеца излязъл от затвора, където е преминал почти целият му съзнателен живот заради кражби. Росен Станев е баща на две момчета - на 8 и 10 години. По-малкото е при роднини в Плевен, а по-големият му син Станимир стана свидетел на днешната драма.

След като майката ги напуснала и отишла в Гърция, роднини поели момчетата. 20-членното ромско семейство от над 10 години живее в полусрутена къща. Там са се самонастанили още през 1998 година. Дължат 500 лева общински наем.

Излезлият от затвора Росен Станев пък се самонастанил в друго общинско жилище, това заяви началникът на „Жилфонд" Анелия Няголова, която дойде на мястото на инцидента.

Дарик научи, че 36-годишният мъж е прекарал нощта пред дома на окръжния прокурор на Русе. След като сутринта го препратили в „Жилфонд", решил да се покачи на строителния кран.

Росен Станев реши да слезе от него след преговори с роднини и с помощта на кранист.