Кандидатурата на съдия Илияна Цветкова Тодорава - Аловска за председател на Районен съд – Ботевград е одобрена от Висшия съдебен съвет. 18 висши магистрати са гласували “за”, 4-ма са се въздържали и един е бил против нейното назначаване.

Илияна Тодорова е встъпила официално в длъжност от сряда.

“Председателят на Окръжния съд ми предложи да се кандидатирам за административен ръководител. Това бе за мен голяма чест. Приех отговорно новото предизвикателство. Изготвих концепция за организация работата на съда за пет години напрад, колкото е мандатът на председателите. Представих разработката в рамките на пет минути пред членовете на Висшия съдебен съвет. След това те отправиха въпроси към, свързани с концепцията. По-късно ми съобщиха, че кандидатурата ми е одобрена. Самата процедура за провеждане на конкурса е доста сложна. Има правила, които се спазват” – сподели Илияна Цветкова.

Концепцията на новия председател съдържа конкретни насоки за работата на Районния съд. Профилиране на съдиите по граждански и наказателни дела, разглеждане на повече дела в определените срокове, прозрачност по отношение работата на съда - са само една малка част от тях.

В момента в Районен съд - Ботевград работят 6 съдии и 20 служители. Като районен съдия остава да работи бившият председател на правораздавателния орган Иванка Йолова. "Съставът е напълно достатъчен за работата на Районния съд" - смята новият председател.

Илияна Тодорова е от Врачеш. Завършила е езиковата гимназия в Правец. Специалностт "Право" придобива в СУ "Климент Охридски" през 1992 год. Омъжена е, има едно дете. Работи като районен съдия 17 години.