Между един милиард и 1,3 милиарда лева са преките загуби за бюджета на страната за миналата година от корупцията при обществените поръчки. Това показва съвместно изследване на Института за икономическа политика и Асоциацията за мониторинг на управлението. Според експертите корупцията по високите етажи бележи ръст, а най-уязвимият сектор е строителството.

Щетите от корупционните практики с търгове за обществени поръчки са достигнали 2 на сто от брутния вътрешен продукт, съобщи доцент Константин Пашев от Асоциацията за мониторинг на управлението:

Константин Пашев: „50 процента от пазара е строителни работи и заедно с услугите е горе-долу 2/3 от пазара. Това поражда корупционни искове, защото това са договори и поръчки, където е много трудно, трябва голяма експертиза, за да се установи, че изпълнението на договора отговаря на самия договор, отговаря на офертите, които са спечелили търга".

Намалява делът на фирмите, които участват в търговете, което според анализаторите означава, че корупцията се пренася по високите етажи, тъй като „случайните играчи" предварително се отказват от участие в процедурата.

Изследването показва, че корупцията се увеличава всяка година. Така например за непроведени процедури миналата година са открити нарушения за 46 милиона лева спрямо 30 милиона през 2007-ма. Според експертите контролните органи като Агенцията за държавна финансова инспекция вече проверяват само малките търгове по общините и пропускат големите злоупотреби.

Константин Пашев: „Смятаме, че е време да се обърне внимание първо - на контрола, второ - на обжалването и трето - на тези лостове в политическата система, които изобщо правят, позволяват политическата корупция".

Рисковете от корупция ще се намалят, ако по-внимателно се следи финансирането на политическите партии, тъй като според анализа голяма част от тези пари са от корупция с обществени поръчки. Сред мерките, които авторите на изследването предложиха, е и създаването на регистър на некоректните фирми.