С нестандартния си дизайн седемдесет и шест метровата яхта Oculus, която може да побере 12 души на борда си, изглежда като огромно морско създание, наподобяващ разтворена паст на акула или косатка, с орнамент, който имитира окото на морско животно.

Яхтата е творение на Кевин Скопфър, архитект от Бостън, Масачузетс. Според него дизайнът на луксозните яхти трябва да се обърне към по-закачливи и нестандартни форми, които да привличат вниманието и интереса на почитателите на лукса и уникалните дизайнерски решения. Скопфър е проектирал и създал още един модел с нестандартен външен вид – Infinitas, чиито форми наподобяват отново морско създание.

Причудливите яхти има вътрешен басейн и хеликоптерна площадка и все още търсят новия си собственик. Стартовата цена на супер яхтите е 95 млн. долара за Oculus и 140 млн. долара за Infinitas.

Въпреки високите цени на яхтите Скопфър е сключил договор с архитектурната къща за дизайн на плавателни съдове Sparkman & Stevens за изработката на още от модерните плавателни съдове.

Има няколко потенциални клиенти, които се интересуват от двата модела, и преговорите с тях са в ход”, каза дизайнерът пред CNN. „Едновременно с това продължава работата по още няколко яхти, които се правят в момента”.