Термините „наднормено тегло” и „затлъстяване” имат медицинско значение, а не морална оценка. Повече от 60% от възрастното население на САЩ са определени по медицински показатели като такива с наднормено тегло, а 30% от тях са с различна степен на затлъстяване. Според Centers for Disease Control за затлъстяване се говори тогава, когато стойността на индивидуалния Body Mass Index (BMI) е над 30. Нормалните стойности на BMI са между 18,5 и 24,9. Според научното определение наднормено тегло означава, че е налице ниво на подкожна мастна тъкан, което може да повлияе пряко здравето на човека в негативен аспект. В същото време лицата, които са с нормален BMI са с най-ниска вероятност за настъпване на сериозен здравословен проблем. Статистически това на практика са и най-здравите хора. Показателите за т. нар. здравословно тегло варират в широки граници и често се разминават с погрешното разбиране, че за да бъде един човек здрав, то той трябва да е непременно много слаб.

Според различни таблици и скали, човек, който изглежда видимо с нормално тегло, всъщност може да се окаже с наднормено тегло. От здравословна гледна точка наднорменото тегло и затлъстяването са рискови фактори, които могат да скъсят продължителността на живота. Те също така могат да увеличат развитието на други тежки заболявания или да подсилят неблагоприятното влияние на други вредности. Пряка връзка имат с високото кръвно налягане (артериална хипертония), високите нива на LDL-холестерол ("лош" холестерол), ниските нива на HDL-холестерол ("добър" холестерол), завишените стойности на триглицеридите, увеличението на кръвната захар (свързана с появата на захарен диабет), сърдечно-съдовите заболявания, намалената физическа активност, тютюнопушенето, sleep apnea (спиране на дишането по време на сън). Важно е да се подчертае, че колкото са по-високи стойностите на BMI, толкова неблагоприятното влияние на други налични вредни фактори може да бъде по-силно изразено. Учени са установили, че стойности на BMI над 40 могат пряко да намалят продължителността на живота с над 20 години. Неразбирането и недооценяването на същността на наднорменото тегло и затлъстяването увеличaва вредното влияние на съпътстващите рискови фактори върху здравето на хората.

Съществуват много начини за намаляване на теглото. От скоро в България се предлага нов, високоефективен метод за редукция на телесната маса – Easy Slim. Той функционира като част от глобалната франчайзингова верига Easy Slim Network със седалище в Република Ирландия. Успешно се прилага в много страни по света като Холандия, Италия, Великобритания и др. Методиката Easy Slim e резултат от многогодишната работа на лекари и учени в областта на справянето с наднорменото тегло. Tя съчетава принципите на китайската медицина и съвременните научни достижения. Патентована е според най-високите Европейски стандарти (CE и FCC, Slim 365). Действието на метода се основава на рефлексотерапията. С помощта на специален накрайник благоприятно се повлияват биологично активни точки по външната част на ухото и тялото. В резултат на това се ускорява метаболизмът и се освобождават вещества, които потискат центъра на апетита. Постига се естествено и дълготрайно отслабване. Повече информация за него може да да получите на тел.02 9898210 или www.easyslimnetwork.com, предаде Агенция "Фокус".