Стафилококова инфекция, причинена от здрав вирусоносител, е причина за епидемията от натровените 21 човека, сред които и деца, с дюнери в Кърджали, показват предварителните резултати от изследванията на микробиологичната лаборатория в РИОКОЗ. Това съобщи директорът на инспекцията д-р Жени Стайкова. Вирусите били пренесени от двете жени, които работят в кухнята на заведението за бързи закуски на местната фирма "Глобус".

Епидемичният взрив беше овалядн за по-малко от 24 часа, а веднага след затварянето на заведението с моя заповед, новоприети със същите симптоми в инфекциозно отделение няма, каза д-р Стайкова. Същото заведение е било инспектирано от здравните работници в тематичните проверки, които е предприела РИОКОЗ - Кърджали след случая с натровените в Пазарджик. Не са били установени никакви нарушения нито в хигиенно, нито по отношение на документите. Жените, заразили храната, били с изрядни здравни картони, като задължителния по закон годишен преглед им е бил направен на 30 януари 2009 година.

Според завеждащата инфекциозно отделение в кърджалийската болница д-р Магдалена Маринова състоянието на болните в неделя е било добро, повръщането е било преодоляно. При някои се проявявал все още диаричен синдром. Една от болните е била в шоково състояние, но то било преодоляно след адекватното лечение. Тази стафилококова инфекция не е толкова безобидна, може да се достигне дори до летален изход, а всичко зависи от състоянието на организма и количеството погълната храна, каза д-р Маринова.

Собственикът на заведението за бързи закуски ще бъде сакциониран, а обектът ще бъде затворен до окончателното приключване на епидемичното изследване, каза шефът на РИОКОЗ д-р Жени Стайкова.