Астрономите се подготвят за най-силния момент на годишния метеорен дъжд Персеиди днес, предаде Би Би Си.

Персеиди се появява на небето, когато Земята преминава през потока от отломъци на кометата Суифт-Тътъл. Остатъците от нея се сблъскат с атмосферата, те изгарят, често оставяйки ивици светлина в небето - така наречените "падащи звезди", предаде агенция Кросс.

Метеорите изглеждат, като че ли идват от място в съзвездието Персей, откъдето идва и името Персеиди. Очаква се в "най-натовареното време" да падат десетки метеорити на час, които ще бъдат видими без специална екипировка. Астрономите предупреждават, че биноклите може да помогнат, но също така ще ограничат обзора до по-малка част от небето.

Думата метеор произлиза от гръцката дума "метеорос" и означава буквално "явление отгоре" или "предмет движещ се във въздуха".

В действителност метеор е светлинното явление в резултат на разпад при взаимодействие на частица космическо вещество- метеороид-с размерите на прашинка с частиците на земната атмосфера на височина 50-100 км на. Някои от метеоридите с по-големи размери пораждат метеори, по-ярки от Венера и имат вид на огнено кълбо с опашка. Прието е да се наричат болиди.