От 2005 година всяка трета неделя от месец ноември е определена като Световен ден за възпоменание на жертвите на пътно-транспортните произшествия.
Това е определено с Резолюция на Генералната асамблея на ООН.

По данни на Световната здравна организация един милион и двеста хиляди души годишно стават жертва на транспортни злополуки. Над половин милион са ранените.

В храмовете на страната ще бъдат отслужени панихиди в памет на загиналите при катастрофи и ще бъдат прочетени имената на загубилите живота си на пътищата.

В София в катедралата "Света Неделя" в столицата литургията ще отслужи Знеполският епископ Йоан. Министър Румен Петков и цялото ръководство на МВР ще присъстват на възпоменателната служба в столичния храм, съобщават от МВР.

Поканени са Светослав Спасов - председател на Комисията по младежта и спорта в НС, Николай Свинаров - председател на Комисията по вътрешен ред и сигурност в парламента, Петър Мутафчиев - министър на транспорта, Весела Лечева - председател на ДАМС, Мария Гроздева, Вежди Рашидов, Хайгашод Агасян и други интелектуалци и общественици.