4 000 подписа срещу новините на турски език по Българската национална телевизия (БНТ) са събрани във Варна за един ден. Това съобщи организаторът на подписката Росен Марков, председател на Партията на българските мъже, цитиран от varna24.bg.

Начало на инициативата е дадено около 9.00 часа снощи, а резултатът е свързан само със събраните през вчерашния ден подписи. По думите на Росен Марков, желаещите да подкрепят инициативата, са образували големи опашки.

Той допълни, че сред хората, които са се обявили срещу новините на турски език по Националната телевизия освен варненци, е имало и гости на града от много други места в страната.

Марков изрази надеждата, ще идеята му ще бъде започната и в други български градове. Той добави, че за съжаление в страната ни често се получава разцепление на политическа или друга основа и хората трудно се обединяват около конкретна идея, колкото и важно значение да има тя в национален план.

Марков подчерта още, че в страната ни официален език е българският и той би трябвало да е единственият език в националната ни телевизия. Той уточни, че не е против турския език конкретно и би се обявил и срещу използването на който и да било друг език в БНТ.

Припомняме, подписката срещу новините на турски език по БНТ стартира вчера. Премиерът Борисов заяви преди време, че ще обяви позицията си по въпроса на среща с парламентарните групи на ГЕРБ и Атака, които основно искат спирането на турските емисии по БНТ.

Сн.: news.bg