Платеното сваляне на MP3 файлове ще надмине по приходи продажбите на физически носители през 2010 година в САЩ, прогнозира Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI).

В останалата част на света подобни резултати ще бъдат постигнати по-късно - през 2016 година. Извън САЩ продължават да доминират традиционните начини за продажба на музика.

IFPI събира данни за продажбите на цифрова музика от 2004 година насам, когато делът на MP3 файловете беше едва 2%. През миналата година приходите от цифрова музика са достигнали 20% от общите.

Пазарите в различните страни не са еднакви. Продажбите на MP3 в САЩ растат с 12% годишно. По подобен начин се развиват и много азиатски пазари. В Южна Корея дори продажбите на цифрова музика изпревариха тези на физически носители още през 2006 година в съотношение 56% срещу 44%.

Европа бележи бавен ръст в интернет бизнеса с MP3 файлове. През миналата година само 11% от приходите се падат на цифровата музика.

IFPI следи и пиратството на музика. През 2008-а в света са свалени незаконно над 40 милиарда песни, докато легално придобитите записи са едва 1,4 милиарда.