Нова наредба за продажбата на храни в училищните столове и бюфети влиза в сила от 15 септември, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Според проучване през 2006 година сред училищни столове и бюфети - в градовете 36% от учениците ползват столовете, а в селата - 54% от децата. Мляко и млечни продукти се предлага едва в 39 % от столовете, в около 20% от столовете има плодове за десерт, в 84% от столовете не се предлага пълнозърнест хляб, в 20% от столовете в училищата не се предлага риба, а 84% от столовете предлагат пържени храни.

От началото на учебната година се забранява предлагането на пържени картофи и зърнени изделия, пържени ядки, пържени тестени изделия. В училищните лафки не трябва да се предлагат захарни и шоколадови изделия, сладкарските изделия (торти и пасти). От менюто на учениците трябва да се премахнат газираните напитки, ограничава се също използването на мазнини, захар и сол в училищните столове.

Новата наредба за продажбата на храни в училищните столове и бюфети предвижда поне веднъж седмично на учениците да се предлага риба. Два пъти седмично трябва да се предлага пълнозърнест хляб, пълнозърнести макаронени изделия като макаронена юфка, спагети трябва да се предлагат поне веднъж седмично. Телешкото, свинското и агнешкото месо трябва да е без видими мазнини. Колбасите се изключват като вариант за основно хранене. Айранът трябва да е без сол, а млечните продукти трябва да са с мазнини до 2%.
Контролът за спазване на новата наредба ще се осъществява от РИОКОЗ. Глобите при нарушения са от 100 до 5 хил. лв.