Учени от университета Цукуба (Япония) поставиха нов рекорд по точност на изчисление на числото π. Както е известно, тази математична константа изразява отношението на дължината на окръжността към нейния диаметър и е ирационално число, десетичното представяне на което няма край и не е периодично, съобщават от Pcworld.bg

До неотдавна най-точното представяне на числото π е последователност от 1,24 трилиона цифри след десетичната запетая, изчислена през 2009 г. в центъра за информационни технологии към Токийския университет.

Сега учените от университета Цукуба са успели да надминат колегите си повече от два пъти - новият рекорд по точност на изчисление на „пи" съдържа над 2,5 трилиона цифри след запетаята. Ако трябва да бъдем съвсем точни - 2 576 980 377 524 знака.

Изчисленията са проведени на суперкомпютъра T2K Tsukuba System, използващ 640 процесора AMD Opteron с четири ядра, осигуряващи сумарна производителност до 95 трилиона операции с плаваща запетая в секунда. Изчислението на числото „пи" е отнело 73 часа и 36 минути. За сравнение, предишното рекордно изчисление е продължило 600 часа.

Инженерите и математиците рядко използват числото „пи" с точност над 1000 знака след запетаята. Неофициален празник „Ден на числото „пи" е 14 март, който в американския формат за дата (месец/ден) се записва като 3.14.