Министерството на регионалното развитие и благоустройството временно спря строително-монтажните работи по възложени от него 60 проекта.

Те са в областта на водоснабдяването и канализацията и благоустройствените дейности, съобщиха от ведомството.

Причината за замразяването на проектите е, че общата им стойност надвишава oсигурената от държавния бюджет сума за финансиране.

От 60-те проекта 42 са от сектора водоснабдяване и канализация, които се изпълняват на територията на 32 общини и 18 в областта на благоустройствените дейности, изпълнявани в 11 общини.

Сред тях са Сливен, Благоевград, Кърджали, Шабла, Видин и др.

Временното спиране на работата по обектите се прави във връзка с инструкции на Министерството на финансите за ограничаване на бюджетните разходи.

В момента в МРРБ се извършва анализ на непосредствената нужда за хората от изпълнението на проектите и целесъобразността им, разясняват от ведомството.

Те ще бъдат разделени в категории според това дали спирането им може да доведе до риск за здравето или живота на хората, дали допринасят за значително подобряване на средата на живот в населените места или са такива, които не подобряват пряко качеството на жизнената среда и за тях няма осигурено финансиране.

Спирането има и за цел да се предотврати натрупването на разходи от страна на изпълнителите за извършени дейности, които държавата няма да може да разплати.

Цели се и прекратяване на практиката фирмите да работят без да имат ясна представа кога ще им бъдат платени дължимите суми, уточняват от министеството.