Американско изследване показа, че развиването на страх от паяци е заложено в гените на жените, съобщи БТА.

Известно е, че жените страдат от т.н. арахнофобия (страх от паяци) четири пъти по-често от мъжете.

Екипът на Дейвид Рейкисън от университета "Карнеги Мелън" в Питсбърг, Пенсилвания, установил, че 11-месечни момиченца бързо започват да свързват снимки на паяци със страх, докато момченца на същата възраст остават нехайни и безразлични към тази връзка.

В първата фаза на експеримента Рейкисън, който е специалист по психология на развитието, показал на 10 бебета, момиченца и момченца, снимка на паяк и на лице, изразяващо ужас.

В следващата експериментална фаза той показал на бебетата изображението на паяк и на щастливо лице, както и изображението на цвете и на лице, изпълнено със страх. Въпреки че снимката на паяка била съчетана с щастливо усмихнато лице, момиченцата се взирали много по-дълго в паяка, отколкото в цветето.

Според изследователите това означавало, че момичетата очакват паяците да се свързват със страх. Момченцата разглеждали еднакво дълго и двете изображения.

На различна група бебета психолозите показали първо паяк и щастливо лице, а след това цвете и ужасено лице. Този път момиченцата също разглеждали изображенията еднакво дълго, което показва, че не са имали вроден страх от паяци.

Резултатите сочат, че момичетата са склонни в по-висока степен от момчетата да се научават да изпитват страх от опасни животни.

Съвременните фобии като страх от летене или от инжекции обаче са еднакви за двата пола, подчертава Рейкисън. Изследването е публикувано в сп. Evolution and Human Behaviour. БТА