Учени откриха, че най-студеното, сухо и спокойно място на Земята е отдалечен хребет в Антарктическото плато. Там не е стъпвал човешки крак, предаде БТА.

Там е най-подходящо да се построи космическа обсерватория, съобщиха в. "Дейли мейл" и "Лайв сайънс", като се позовават на сп. "Публикации на Астрономическото дружество". За да открият идеалният обект за обсерватория, учените анализирали данни от изкуствени спътници, наземни станции и климатични модели. Те отчели многобройните фактори, които влияят върху астрономията, като облачна покривка, температура, чистота на въздуха, водни пари, скорост на ветровете и атмосферна турбуленция.

Изборът им паднал върху обекта, наречен "Хребет А", който е на 4053 м височина в Антарктическото плато на дъното на света. Средните зимни температури там са минус 70 градуса по Целзий и въздухът е наситен с много малко водни пари. Мястото е извънредно спокойно, което означава, че атмосферната турбуленция, от която звездите изглеждат като че ли мигат, е много слаба.

"Тук е толкова спокойно, че почти няма вятър или метеорологично време", отбеляза ръководителят на изследването Уил Сондърс от Англо-австралийската обсерватория в Австралия. От бъдещата космическа обсерватория в "Хребет А" ще се правят три пъти по-контрастни снимки на небесата, отколкото се правят сега в най-благоприятните райони, използвани от астрономите. Става въпрос за обсерваториите на високи планински върхове в Хавай и Чили.

Сондърс каза, че в района на "Хребет А" небосводът е толкова по-тъмен и по-сух, че бъдещият средноголям телескоп ще има такава мощност, каквато имат най-големите телескопи на други места по света. 2,5-метровият телескоп ще струва над 5 милиона британски лири и ще бъде построен до 2012 г. БТА