Не мога по друг начин да квалифицирам това, което хлапетата от махалата около морената с паметната плоча за Васил Левски са предприели като самоинициатива.
Инициаторите Мартин Владков Цветков, Николай Иванов Симеонов и Георги Иванов Александров и като към тях се присъединяват Паолин Робертов Радославов, Георги Красимиров Иванов и Стефани Илиянова  Георгиева, се събират преди няколко дни и решават да изчистят градинката около морената. Нещо повече, с детските си ръце оправят куките на въжетата за люлката и поставят дъски за сядане. Провесили са и още една люлка на въже върху клон на съседното дърво. Направили са и кошче за боклука, който събират от площадката.
На въпросите ми какво ги е накарало да поемат тази инициатива, отговорите са:
• да ни е по-чисто когато си играем.
• защото е голямо удоволствие да се люшкаме.
• да видят хората, че сме по-добри от другите деца.
Защото са проявили своята гражданска отговорност по-добре от нас възрастните, които в повечето случаи само негодуваме от несвършеното и обвиняваме обикновено управата на града, а самите ние не почистваме дори тротоара пред къщата ни. Като съседа, който ни показа дупките по улицата, но тревата пред тротоара до неговата къща не е видял.
Защото май е дошло време ние възрастните да последваме примера на нашите деца и да подобрим състоянието на града ни.
Защото по улицата до самата градинка има дупки, на някои от тях е нахвърлян чакъл без асфалт и сега се вдига прахоляк от преминаващите коли.
• Чичко, и напишете, че в неделя тука има много каруци и леки коли върху тревата, та после ние чистим след тях.
Написвам го с надеждата някой да го прочете, да види снимките към материала и да се разпореди районът около морената с паметната плоча на най-великия българин  да бъде обгрижван не само за честванията.
След разговора и снимките, които им направих, малчуганите се захванаха с игрите си.
Христо Христов-авторов материал