Няколко стотици роми обаче препречиха пътя на тежката техника в бургаския квартал "Горно Езерово", за да попречат на акцията по събарянето на незаконните жилища. Наложи се намеса на полицията, за да освободи пътят на машините. Стигна се и до сблъсъци между полицията и ромите. Пострадали засега няма. Част от ромите използваха камъни срещу униформените полицаи в стремежа си да не допуснат техниката да събори къщите им.

Операция по премахване на едно от незаконните „гета" в Бургас започна днес, съобщиха от РДНСК. 27 са постройките, които предстои да бъдат съборени до края на месец септември в квартал „Горно Езерово". За всички има издадени надлежни заповеди за принудително премахване от Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) - София. Заповедите са съпроводени и от съответните възлагателни писма.

Мотивите за премахване са липса на собственост върху имота, върху който са изградени строежите, т.е. те са строени безразборно върху заграбени частни и общински парцели. Проверката е установила и отсъствие на каквито и да било строителни книжа. За дейностите по събарянето са информирани институциите както и потърпевшите.

Всички обитатели и ползватели на сградите са били уведомени по надлежния ред и поканени да премахнат доброволно незаконните си конструкции. Вследствие четири постройки вече са премахнати доброволно от т.нар. „собственици", а за две са заведени съдебни дела, които още не са приключили.