Вчера Apple пусна обновление на софтуера на iPhone. Версията 3.1 поддържа вече и българска клавиатура с фонетично разположение на буквите.

Любопитно е, че до това решение се стигна под натиска на българските потребители на смартфона, пише technews.bg. Най-напред те организираха в сайта iphone-bulgaria.com гласуване за това какво трябва да бъде разположението на клавиатурата: фонетично или БДС, като фонетиката спечели убедително с 59% от гласовете.

По-късно пак в iphone-bulgaria.com бе организирана петиция до Apple, за да се включи българска клавиатура в новата версия на софтуера. Авторите се аргументираха, че предпочитат фонетичното разположение пред стандарта БДС, който е създаден за бързо писане с десет пръста.

На клавиатурите на мобилните устройства се пише с два пръста и това прави БДС неудобно за повечето потребители.

Разработчиците от Apple обърнаха внимание на искането на българските потребители и се свързаха с тях, за да уточнят разположението на предпочитаната фонетична клавиатура.

Нищо подобно не е предприел официалният дистрибутор на смартфона Globul. Специалистът по iPhone OS с псевдоним Vlad се е свързал с Globul и е предложил своя превод от проекта iPhonetic, но операторът не е проявил интерес.

"Oчевидно Глобул се интересува единствено от печалбите и комфортът на потребителите не е приоритет", коментира журналистът Атанас Чобанов, който посредничи с разработчиците от Apple, за да ги информира за петицията и да уточни параметрите на българската клавиатура.

Все пак потребителите се надяват, че в бъдещите версии на софтуера българската поддръжка ще бъде доразвита. Желателно е да се включи и стандартната БДС клавиатура, с която са свикнали около 20% от потребителите.

Също така, в сегашната клавиатура липсва ударената буква ù, която макар и рядко се използва в българския език.