16 пласьори на наркотични вещества, двама от тях – непълнолетни, са задържани при мащабна полицейска операция

Преди началото на учебната година полицията предприема масирани проверки. Целта на полицейските действия е гарантиране на сигурността на децата, специални усилия са насочени към противодействието на наркоразпространението. В случаите със задържани наркоразпространители се извършват и паралелни проверки от Икономическа полиция за произхода на средствата и начина на придобиване на имуществото им


Във връзка с предстоящата учебна година и непосредствено преди 15 септември  полицейски служители в цялата страна съсредоточиха усилията си в противодействието на разпространението на наркотици. Мащабната полицейска операция е предприета на 10 и 11 септември в районите на учебните и детските заведения. Целта - предотвратяване, пресичане и разкриване на престъпления, свързани с наркотици, проверки на питейни заведения, компютърни клубове и игрални зали и др.

За някои конкретни случаи по области информирахме  вчера, днес предоставяме обобщена информация за резултатите в цялата страна. Дейностите са предприети от служители на Дирекция “Противодействие на общата престъпност” – ГДКП, под контрола на сектор “Детска престъпност”.

В полицейските операции са участвали общо 2304 служители. Задържани са  16 пласьори на наркотични вещества, двама от тях са  непълнолетни. Установени са 76 употребяващи наркотици, като 11 от тях са непълнолетни. 2782 са проверените питейни и увеселителни заведения (дискотеки, барове, ресторанти и други); 832 - компютърните клубове, зали за хазарт и други търговски обекти, за които има данни, че се посещават от деца.
Открити са 24-ма обявени за общодържавно издирване, като от тях 11 непълнолетни.

Констатирани са нарушения на режима на присъствие на деца в заведенията, съобразно общинските разпоредби и чл. 45, ал. 2 и ал. 3 от ЗЗкД и са съставени  142 акта за установени административни нарушения по същия закон. Установени са също и нарушения, свързани с продажбата на алкохол и на тютюневи изделия на деца (чл. 45, ал. 1 от ЗЗкД) и са съставени 15 акта за административно нарушение.
Образувани са общо  43 досъдебни производства, като от тях 30 са за престъпления, свързани с наркотици.