Московският кмет Юрий Лужков смята да "забрани" снега в руската столица, за да спести пари и да вдигне жизнения стандарт в града. Той предлага за целта да се използва техника за разпръскване на облаците, за да може небето над Москва да остава ясно, а снеговалежите да падат в покрайнините на града.

В кметството вече изчислили, че това ще съкрати тройно разходите от милиони долари, които отиват за техника и персонал, разчистващи непрестанно снега от улиците. Градските власти ангажират близо 2500 машини и армия от 50 хил. работници всяка зима.

Юрий Лужков припомня, че те вече са прибягвали до подобни методи, за да разпръскват дъждовни облаци и да осигурят хубаво време за важни празници като 9 май и празника на града.

Планът обаче предизвика паника сред населението извън пределите на града, което се страхува, че ще бъде подложено на постоянни наводнения. На големите празници тези райони вече страдат от дъждовния "излишък"

Преди празници десетина самолета излитат в небето над Москва, където борят облаците, разпръсквайки реагенти сребърен йодид и течен азот.