На 14 септември българските огнеборци отбелязват професионалния си празник. По този повод традционно страртира и Седмицата на пожарната безопасност. Тази година тя включва мероприятия, които са насочени основно към повишаване пожарната култура на българските ученици.

През седмицата на “Пожарната безопасност” в РУПБС – Ботевград ще бъде отворена приемна за граждани и представители на фирми. През същия период ще се проиграят занятия в обекти с масово събиране на хора  /училища, детски градини, болница и др./. Местните огнеборци ще организират срещи с ветерани от противопожарната охрана. Това са само част от мероприятията, които ще бъдат проведени през Седмицата на пожарната безопасност, съобщи Васил Йошовски, началник на РУПСБ – Ботевград.

“Днес е празник на хората, упражняващи рискована професия, чието основно мото е “Опазване живота и здравето на гражданите”. Европейските стандарти налагат по-високи изисквания към дейността на управленията на Пожарна безопасност и спасяване, т.е. паралелно в борбата с пожарите е и участието на служителите в ликвидиране  на последиците от бедствия, аварии и катастрофи. Именно тази цел свидетелства за високата оценка на огнебореца, която ни дават гражданите и общество. Хората, работещи срещу огнените стихии с право са окачествени с израза “по-силни от огъня”, каза Йошовски. Той пожелава на огнеборците здраве, щастие и безаварийна работа.