Правилното изграждане и експлоатация на електрическата инсталация в жилищните сгради осигурява по-голяма безопасност, по-добро качество на захранване, и по-нисък разход на енергия

От началото на септември 2009 г. ЧЕЗ България стартира комуникационна кампания за правилното изграждане и поддържане на вътрешните електрически инсталации в жилищни сгради в партньорство с верига магазини “Мосю Бриколаж”. Кампанията има за цел да запознае домакинствата и компаниите за поддръжка на недвижими имоти в Западна България със значението на вътрешните електрически инсталации за безопасността, качеството на захранване, и по-ниския разход на енергия.

В рамките на кампанията специалистите на ЧЕЗ и Мосю Бриколаж изготвиха брошура с 12 съвета за ефективна и безопасна поддръжка и експлоатация на вътрешни електрически инсталации. Брошурата ще бъде разпространявана във всички 31 Центрове за обслужване на клиенти на ЧЕЗ в Западна България и в магазините на Мосю Бриколаж в градовете София, Плевен и Благоевград. Съветите на двете компании ще бъдат представени също на фирмите, занимаващи се с поддръжка и управление на недвижими имоти в Западна България. Клиентите на ЧЕЗ и Мосю Бриколаж ще могат да намерят повече полезна информация за вътрешните електрически инсталации в каталога на веригата, в специализираното издание за осветление и на интернет страниците на двете компании – www.cez.bg и www.mr-bricolage.bg.
 
“Голяма част от сигналите, които клиентите подават на нашите екипи са за аварии в жилищата, причинени от претоварване на вътрешните електрически инсталации. Чрез тази кампания се обръщаме към нашите клиенти с молба, когато започват ремонт на жилището си, да не пренегрегват електрическата инсталация, защото тя е много важна за безопасността на дома им, за качеството на доставяната електроенергия, а също и за разхода им на електроенергия.” заяви Ясен Гуев, Мениджър ПР и Комуникации в ЧЕЗ България.

Данни на Националния статистически институт сочат, че голямата част - 73% от жилищните сгради в България и вътрешните мрежи в тях са изграждани в периода 1946 -1990 г. Експертите на ЧЕЗ препоръчват да се изследва вътрешната електрическа инсталация в жилищата и ако е завишена инсталираната мощност, да се предприеме ремонт, за да се осигури максимална безопасност на експлоатацията и качество на електроенергията в дома. Освен това сградите на 20 и повече години в голямата си част са проектирани със среден капацитет на захранване от 4-6 кВ, достатъчно за едновременно включване на хладилник, готварска печка и телевизор. Тази мощност, обаче, не отговаря на нуждите на съвременните домакинства, в които се използват все повече електроуреди като климатик, пералня, съдомиялня, бойлер и др. Важно е също при подмяна или ремонт на електроинсталацията потребителите да вземат предвид и възможностите на новите «енергийно ефективни» технологии за електрически инсталации, предлагани на пазара. Възможно е например монтирането на специални сензори, които активират електрозахранването само при наличие на човек в помещението като по този начин спестяват натоварването на мрежата и пестят електроенергия.

* Вътрешната мрежа обхваща всички електрически съоръжения от електромерното табло до последния контакт в жилището. В многофамилните жилищни кооперации захранването на етажното осветление и асансьорите е част от вътрешната инсталация на етажната собственост. Поддръжката на вътрешната електрическа инсталация е отговорност на собственика на имота.