Нов нетбук на HP предлага много от възможностите на големите мобилни компютри. Моделът HP Mini 311 се възползва от графика Nvidia ION, за да осигури възпроизвеждане на видео с висока резолюция, ускорена видеообработка и поддръжка на по-леки компютърни игри.

Nvidia ION е малък, но мощен графичен процесор (GPU), работещ съвместно с енергийно ефективен централен процесор. Комбинацията от двата осигурява висока производителност и възможности за различни компактни и енергийно ефективни системи, с по-продължителна работа при захранване от батерия.

Според проучвания, когато си купуват нетбук, повечето хора очакват той да се държи като нормален пълноформатен ноутбук, но досега случаят не беше такъв. С появата на ION-базирани нетбуци, потребителите вече разполагат с напълно функционално решение за почти всички ежедневни компютърни нужди, коментират от Creative Strategies, Inc.

HP Mini 311 работи под управление на Windows XP и използва 11.6-инчов LED екран с резолюция 1366x768 точки. Налични са HDMI и VGA видео конектори за извеждане на образ с резолюция до 1080p върху по-големи екрани, като например HD телевизори.

В комплекта към HP Mini е включено и приложението ArcSoft SimHD, което дава възможност за скалиране в реално време на видео със стандартна резолюция към такова с подобрено качество и по-висока разделителна способност. SimHD разчита на паралелната изчислителна архитектура Nvidia CUDA.

В допълнение към HP Mini 311, още над 50 други ION-базирани продукта се очаква да бъдат налични до края на тази година.