Цените на част от временно спрените, заради липса на бюджетни пари, 41 общински проекта за пречиствателни станции, водопроводи и укрепване на свлачища, са били намалени с между 15 и 30 на сто. Това съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) днес. Договорката за свалянето на цените се наложи заради дефицита във ведомството от 52 млн. лв., с който новата власт пое управлението на МРРБ. Отстъпките са постигнати след поредица срещи на експерти от ведомството с представители на местните власти и фирми изпълнители.
При спирането на проектите МРРБ определи 5 категории, в които след задълбочена преценка да постави всеки един от обектите. В първа група попаднаха проекти, чието спиране може да доведе до риск за здравето и живота на хората и от нея пред финализиране са укрепването на свлачища в гр. Оряхово, доизграждането на пречиствателната станция за питейни води във Валико Търново и реконструкция на водопровод до водоеми “Боровец“.
Във втора група бяха поставени проекти с национално значение, в трета – тези, за които е осигурено финансиране за 2009 г Проектите от местно значение с над 90% изпълнени строително монтажни работи са в четвърта група, в пета попадат всички останали проекти като благоустройване на улуци и реконструкция на водопроводи.
Срещите на екипа на МРРБ с представители на общините и фирмите изпълнители продължават и през следващите дни