Израелски учени твърдят, че никога не е късно човек да започне да се занимава с физически упражнения, съобщи в. "Дейли телеграф", предаде БТА. 

Екип от Медицинския център към Еврейския университет в Ерусалим и от медицинския институт "Хадаса" към Еврейския университет е изследвал 2000 пенсионери.

В разстояние на 10 години учените проверявали формата на хората, когато били на 70, 78 и 85 години. Тези, които били физически активни по-малко от четири часа седмично, били групата на "заседналите", а хората, които се занимавали с физически упражнения в продължение на четири часа, били наречени "активни".

Учените установили, че за активните хора между 70 и 78-годишна възраст имало 12% по-малък риск от смърт, отколкото за заседналите им връстници.

Рискът за физически активните пенсионери между 78 и 85 години бил 15% по-нисък, а за тези между 85 и 88 години - 17% по-нисък, отколкото за връстниците им, които водели заседнал живот.

Освен че активните пенсионери били в по-добра здравословна форма, те били по-самостоятелни и по-жизнерадостни.

Изводът на учените е, че никога не е твърде късно човек да започне да прави физически упражнения. Резултатите са публикувани в Archives of Internal Medicine. БТА