Сътрудниците на агенцията са готови практически на всичко, за да опазят клиентите си от излишно любопитство. Единственото, което се отказва, е подправяне на документи.
На сайта на компанията има доста отзиви от благодарни клиенти, предава "Гардиън". Така например щастлив французин, който искал да прекара известно време с любовницата си на екзотичен остров, благодари на агенцията за това, че е изпратила на негово име покана за сватба от несъществуващ далечен родственик. Такава услуга струва около 50 евро, съобщават от компанията. За по-сложните случаи, които изискват повече време и подготовка, сумата може
да нарасне и до 150 евро. Началното заплащане започва от 19 евро, срещу което сътрудниците на компанията могат да позвънят на съпруга или съпругата, за да осигурят алиби на половинката, която иска да си отдъхне от брачния живот.
Агенцията е създадена преди половин година от Регина Муризар. Тя е убедена, че нейната компания помага всъщност да се запази едно семейство, тъй като вероятността от развод рязко намалява, след като единият от съпрузите "изпусне парата" някъде навън. Собственичката на Ibila разкрива само един от своите случаи с клиентка с измисленото име Джералдин. Тя имала доста строг съпруг и отчаяно се опитвала да намери възможност да се види със своя любим, който живеел в чужбина и рядко посещавал Париж. Компанията на Муризар разработила план, в който Джералдин става собственичка на автошкола. Когато имала нужда от време за среща, се обаждал сътрудник, който се представял за ученик с молба за урок. И времето било осигурено. Съпругът изобщо не се усетил за номера. Може би за нас е странно, но очевидно за французите едно обаждане по телефона е достатъчен повод, за да могат да се измъкнат от дома си по терлици.
Според Муризар повечето от нейните клиенти са мъже
на възраст от 25 до 60 години, като най-голямата група са тези около 40. Самата Регина е на 50, майка на две деца. Тя е работила като частен детектив повече от 20 години, следейки неверните мъже и жени на своите клиенти. Точно това я мотивира да открие Ibila. Дали обаче има достатъчно клиенти? Самата тя не разкрива никакви цифри, но според последните проучвания на социолози французите не оправдават създаденото мнение, че са най-любвеобилната нация. Само 3,8 процента от женените мъже са признали, че през изминалата година са имали интимни отношения с любовница. И едва 2% от обвързаните французойки се решили да изневерят на своите половинки.
Доста по-различно е положението при нашите събратя по кръв руснаците. Там отдавна съществуват подобни агенции, които имат значителна по брой клиентела. Затова и фразата "Скъпа, спешно ме изпращат в командировка" вече
звучи като анекдот
Има много по-изтънчени начини да "отлетиш" от семейното гнездо. По приблизителни данни само в Москва работят около 20 подобни агенции
Основният им източник на информация е интернет и лични впечатления на клиентите. Най-големите компании обслужват около 200 клиенти годишно. Такива са "Алиби за вас", "Алибиагенция" и Barkets.
Най-разпространеният вид "алиби" са фалшивите телефонни номера, на които половинката може да се обади. Ситуацията е следната - клиентът се кълне, че е на бизнес среща или във фитнеса. За правдоподобност оставя телефонен номер за спешни случаи. При евентуално позвъняване на половинката му подставено лице потвърждава, че търсеният човек е тук, но само за секунда е излязъл. След това веднага се свързва с клиента и му казва да позвъни вкъщи. Възможно е осъществяването на конферентна връзка. Пълният пакет "прикритие" струва 50 долара и включва разширен набор услуги - изпращане по пощата на покана за мероприятие, което осигурява отсъствие до няколко дни, придружена със съответните документи, които се изпращат по куриер. Осигурява се дори "истински" фотоотчет от проведения семинар.
Възможна е и различна ситуация, с разиграването на която се цели
да се отстрани семейната половинка от дома. В този случай сътрудници звънят по телефона на съпруга или съпругата и им съобщават, че са спечелили някаква награда - полет с вертолет или скок с парашут, напълно безплатни. Кой ще откаже такова удоволствие? За клиента цената всъщност е 310 долара за скок с парашут и около 700 долара за полет с балон. Но пък срещу това си осигурява чист терен поне за няколко дни. А и ситуацията доста напомня поговорката "и вълкът сит, и агнето цяло". Агенциите предоставят и услугата частен детектив, за да проверят алибито на половинката, като услугата струва между 200 и 1000 долара. Разбира се, агенциите не предоставят информация за своите клиенти, нито пък за броя им. Ясно е обаче, че това са състоятелни хора, тъй като сумите никак не са малки.