На последната сесия на Общинския съвет кметът на общината инж.Богомил Георгиев предложи Николай Коев да бъде удостоен за цялостното му литературно и културно творчество със званието "Почетен гражданин на Етрополе".

Роденият преди  70 години в Оряхово етрополски зет Николай Коев е известен на етрополци със своята изява като театрален актьор, драматург и режисьор. Повечето от пиесите, които поставя на сцената са по негов сценарий и режисура.
Литературното му творчество е насочено изцяло върху бичуване на недъзите на обществото. Хуморът и сатирата са неговото амплоа, което той изразява в скечове, стихове или водевили.
Най-известен обаче Коев ще остане в културната историята на Етрополе като създател, сценарист и дългогодишен постановчик и пряк ръководител на известния в цялата ни страна Празник на етрополските зетьове. За съжаление преломните превратности в живота на страната ни засегнаха в последните години и този прочул града ни по цялата страна празник. Това, обаче не намалява значимостта и творческата диря на неговия създател. В дълг към празника е и днешното ново ръководство на общината, което има амбицията и нагласата да го възстанови отново.
70-ят юбилей на Николай Коев ще бъде представен на бенефис в началото на следващия месец в големия салон на НЧ „Тодор Пеев” в Етрополе.