Съд в Иран е осъдил на смърт един от участниците в протестите срещу преизбирането на Махмуд Ахмадинеджад за президент на страната.

Това съобщи френският вестник „Le monde", като се позова на ирански реформистки сайт. В публикуваната в него информация не се съобщават повече подробности, но се посочва, че мъжът, осъден на смърт, се казва Мохамед-Реза Али Замани. Той членува в реформистка организация.

Присъдата на Замани е първата със смърно наказание след масовите безредици, последвали вота в страната. В сайта, публикувал информацията, не се посочват конкретните обвинения срещу Замани.

По данни на иранската информационна агенция Мехр той е осъден заради „активно участие в терористична групировка" и други престъпления. Агенцията допълва, че мъжът е направил пълни самопризнания пред съда.

Припомняме, според опозицията много от задържаните са променили своите показания заради оказани над тях мъчения. За изтезанията признаха и представители на полицията.

Опозиционните лидери определиха съдебният процес като „пълен фарс".

„Le monde" припомня, че Замани е един от 100-те поддръжници на опозицията, участвали в протестите срещу преизбирането на Ахмадинеджад, които бяха изправени пред съда.