Необходимо е България да води по-строга политика спрямо Македония - заради отношението към гражданите с българско самосъзнание и езика на омразата в македонските медии.

Такава позиция изрази пред news.bg евродепутатът Евгени Кирилов.

Според него Македония трябва да подпомогне разрешаването на проблема с българските военни гробища на нейна територия, в които лежат костите на 20 хиляди български войници.

Изявлението на българския евродепутат дойде след острите коментари в македонските медии за освобождаването на Спаска Митрова.

В пресата в югозападната ни съседка се появиха обвинения, че  българските евродепутати, които са поставили въпроса в Брюксел, са се обединили срещу Македония и обслужват интересите на Гърция.

Според Евгени Кирилов добре би било Македония да оцени факта, че България винаги я е подкрепяла и е сред първите страни, признали конституционното й име, докато Гърция не признава името.

Гръцките военни гробища са в прекрасно състояние, а на нашите загинали офицери костите стърчат от земята, заяви Кирилов, посочвайки това като пример как се оценява добросъседското отношение на България от Македония.

Няма правителство, което да търпи подобно отношение, смята българският евродепутат.

Ако към нас ще отнасят по-зле за това, че винаги сме били добри съседи - първи сме ги признали, те самите си създават проблеми, подчерта още той.

Според него България трябва да продължи спазването на европейските стандарти за добросъседски отношения към Македония, която като кандидат-член на ЕС също трябва да се съобрази с тези стандарти.

„Подобни реакции ме карат да смятам, че те не се замислят върху обекта на критиката, а най-общо искат да хвърлят нещата в тази област - някой ви мрази" - допълни още Евгени Кирилов.

Той изтъкна, че всички български представители в ЕП са се обединили около начина, по който се третират македонските граждани с българско самосъзнание, като най-фрапиращият случай е този с вече освободената Спаска.

„Това не означава, че някой ненавижда Македония, напротив!" - категоричен е Евгени Кирилов.

Припомняме, на заседание на външната комисия на европарламента българският евродепутат защити страната ни от критиките на свой германски колега, който посочи, че издаването на българско гражданство  за македонци води до сериозни проблеми за тях.

Тогава Кирилов изнъкна, че проблемът не е от българска страна, а идва от нетолерантното отношение на македонските власти към граждани, които имат българско самосъзнание.