На 10 октомври 2 групи ученици от СОУ „Христо Ясенов” – гр.Етрополе с ръководители М.Спиридонова и М. Иванова направиха поход до руските паметници в м. Ильов камък, с.Бойковец. Те участват в секция „Екотуризъм” към клуб за извънкласни дейности „Обичам Природата”. Клубът е част от проекта на Община Етрополе „Да запазим човешките ценности и красотата на природата” по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, който скоро ще стартира официално.

Дейността в секция „Екотуризъм” ще се осъществява в сътрудничество с ТД” Старопланински турист” – гр.Етрополе и освен походи до природни и исторически забележителности в района включва изграждане на екопътека в м.Бележката, обучение по екология, опазване на природната среда, екологични акции.

Днес учениците бяха запознати с историческите събития, свързани с построяването на паметниците. По инициатива на секретаря на ТД „Старопланински турист” Ц.Нинов бе организирано почистване на паметниците и боядисване на оградите им, а после бяха положени цветя в знак на признателност към освободителите. Децата  работиха задружно, бързо и качествено. Доволни продължиха похода си до града в слънчевия октомврийски ден.