В 8.30 часа бяха изтеглени вариантите на теста за проверка нивото на професионална компетентност на митническите служители, които ще се решават по-късно през деня.

Тестовете се провеждат три последователни дни - до сряда, 14 октомври.

Не тегленето присъстваха директорът на Агенция „Митници" Ваньо Танов, зам.-директорът на Агенция „Митници" Антоний Странджев, представители на синдикат „Митници" към КТ „Подкрепа" и медии.

28-те плика изтеглиха шестима митнически служители, които ще се явят на теста по-късно през деня.

„Тестове като днешния ще ни позволят да оценим нивото на подготовка на митническите служители.
Защото освен че митниците имат определени фискални функции, не бива да забравяме, че България е външна граница на Европейския съюз, а това поставя пред нас множество сериозни отговорности.
Целта ни е да създадем една още по-квалифицирана администрация, която успешно да преодолява предизвикателствата", заяви директорът на Агенция „Митници" Ваньо Танов.

Той допълни, че тестът няма да затрудни служителите, които се отнасят отговорно и съвестно към работата си.

Целта на теста е да се провери експертното ниво на митническата администрация. Резултатите от теста ще спомогнат да се изготви стратегията за обучение на служителите през 2010 година.

Трите дни на тест ще обхванат общо 2166 митнически служители, които са преминали базов курс на обучение.

Тестът е с начален час 14 часа, а служителите ще разполагат с два астрономически часа за попълването му.
Всеки тест съдържа по 40 затворени въпроса. Митническите служители ще трябва да избират един верен от три възможни отговори.

Оценката ще е по шестобалната система, като за среден 3 се изискват 20 верни отговора, съответно отличен 6 е за 40 верни отговора.

Дефинирани са седем групи митнически служители, според техните преки задължения.

За всяка една от тези седем групи са разработени четири нива на теста, съобразени със съществуващите в митническата администрация длъжности.

Първо ниво ще е за най-ниските длъжности - младши, старши и главен митнически специалист, младши инспектор и младши експерт.
Тест от второ ниво ще решават старшите инспектори и експерти, третото ниво е за главните инспектори и експерти, а четвъртото за държавните инспектори.

Разработени са 224 варианта на теста или по 8 варианта за всяко от 4-те нива на 7-те групи.