47-годишният Валентин Пенчев, обвинен, че е убол няколко деца със спринцовка, засега остава в ареста, реши Софийският районен съд /СРС/. Решението обаче може да бъде обжалвано пред Градския съд след около седмица. Районният прокурор на София Александър Налбантов, който присъства при гледането на мярката за неотклонение, заяви, че засега Пенчев е обвинен в блудствени действия с четири малолетни деца, като това, което той е правил, е изключително фрапиращо. Според него, ако Пенчев остане на свобода, има опасност да извърши и други престъпления. Той има педофилски наклонности, а сексуалната му ориентация сочи, че ако не бъде задържан, ще продължи да блудства с деца.

В извършването на престъпленията от страна на Пенчев има особен тип ритуалност, каза Александър Налбантов и допълни, че с едни и същи действия и движения, в една и съща обстановка, Пенчев е подхождал към жертвите си. Засега Пенчев е разпознат от четири деца на възраст между 6 и 9 години, но по досъдебното производство ще бъдат приобщени още доказателства, пише БТА. Според полицията и прокуратурата става въпрос за общо около 20 случая, 17 от които са в София.

Засега прокуратурата не разполага с данни Пенчев да е имал съучастник.

Адвокатът на обвиняемия - Сотир Сотиров, заяви, че подзащитният му не признава засега вината си и има влошено здравословно състояние.