На 24 октомври в румънския град Тимишоара ще бъде открита изложба на български художници, сред които са Володя Казаков от Ботевград и Николай Георгиев от Етрополе. Те ще представят свои картини, създадени по време на десетднения пленер в Стар Бешенов, където живеят предимно банатски българи. Форумът се проведе миналия месец.

“Пленерът бе ползотворен за нас. Създадохме много картини, вдъхновени от преживяните емоции по време на срещите с хората от Стар Бешенов. Подарихме на кмета на селото акварелни портрети на Ботев и Левски. Обещахме му, че за Нова година ще му изпратим маслени портрети на двамата българи. От името на ботевградското представителство на СБХ поднесох на библиотеката, музея и училището книги със стихове на Стамен Панчев и на Асен Дипчев, родственик на Райна Княгиня, както и пръст от гроба на Стамен Панчев. Хората приеха подаръците с вълнение и дълбока благодарност”, разказа местният художник Володя Казаков. Той предостави  снимки от посещението си в Стар Бешенов, които botevgrad.com публикува.

Между другото днес е Свети Лука, който е считан за покровител на зографи, художници и резбари. По този повод електронното издание поздравява всички местни художници, които с творбите си доставят радост и духовна наслада на ценителите на изобразителното изкуство.

На сн.№1 - катедралата на Стар Бешенов, сн.№6 - кметът на Стар Бешенов Георги Наков и Володя Казаков.