След първия удар с айсберг на канадския туристически кораб „Експлорър",  е последвал втори, по-лек сблъсък.

Това съобщи пред БНТ първият механик на кораба Станко Михалев, който е бил на плаването заедно със съпругата си Светлана.

Припомняме, круизърът потъна край Южните шетландски острови - между южното крайбрежие на Аржентина и Антарктида, 20 часа след като получи пробойна при сблъсък с айсберг.

„Първоначално не приехме много насериозно нещата, но много бързо се окопитихме." - сподели първият механик.

Инцидентът е станал в ранните сутрешни часове, затова пътниците и по-голямата част от екипажа са били сънени.

Пробойната от първия айсберг е станала в отделението с пътническите каюти.

Било е наводнено и сепараторното отделение, в което са се намирали всички горивни помпи. Наводняването е довело до спиране на електричеството и за около 20-30 минути корабът е останал почти на тъмно, само на мощността на аварийния генератор.

Междувременно Станко Михалев е ръководел група за изпомпване на нахлулата в кораба вода. По-късно той се е опитал заедно с хората си да запуши пробойната. Работата е била силно затруднена, той като не е възможен продължителен престой във водата, когато температурата й е 2 градуса.

Според него решаващо за спасяването на всички хора на борда на „Експлорър" е недопускането на паника.

По думите на Михалев капитанът много точно е преценил момента, в който да бъдат спуснати спасителните лодки за пътниците на левия борд (кренът на кораба след сблъсъка с айсберга е бил надясно). Малко закъснение би направило спускането на лодките невъзможно.

За спасяването на пътниците е помогнало и сравнително доброто време. Според Станко Михалев при по-студена вода престоят от 5-6 часа в окачване на кораба-спасител би се оказал фатален.

Екипажът е напуснал „Експлорър" около три часа след пътниците, като Станко Михалев е останал последен заедно с капитана.

Драматичните събития около потъването на канадския круизър станаха причина световните медии да го нарекат втори „Титаник". За щастие този път няма жертви.

Въпреки преживения риск в антарктическите води, първият механик е категоричен, че ще продължи плаванията си.

Станко Михалев е от Айтос. Живее в Бургас заедно със съпругата си и двама си синове.
Очаква се Станко и Светлана да се върнат в България в края на седмицата. В момента двамата са в Чили.