Румен Гунински е близък на премиерския приятел Валентин Златев, управлява фирма на баща му. Той бил предупреден да очаква атака, но мислел, че ще посегнат на него. Един млн. евро са били поискани като откуп за сина на правешкия бос и общински съветник от БСП в града Румен Гунински, научи БЛИЦ от източници, близки до полицията. Бизнесменът е близък с шефа на ЛУКойл и приятел на премиера Борисов Валентин Златев, който също е от Правец. Похитителите са се свързали с бащата час след отвличането на момчето и са съобщили точната сума. Притеснен, Гунински е тръгнал веднага за София.
........................................................

20-годишният Румен, който носи същото име като баща си, е излязъл от апартамента, в който живее под наем, около 20 часа в понеделник вечерта, за да разходи кучето си, порода чау-чау. Заедно с младежа е бил още един негов приятел. Двамата са имали намерение след това да посетят клуб в Студенски град, където Румен е трябвало да се срещне с приятелката си, научи още БЛИЦ. Според описанията на очевидци в един момент край двете момчета спрял рязко бял микробус, от който излезли трима маскирани мъже. Те се опитали да набутат Румен в микробуса и настанало меле. Силният физически студент специалност "Баскетбол" в НСА по всякакъв начин се мъчел да се отскубне от похитителите си. В суматохата се включило и кучето, което захапало обувката на стопанина си, опитвайки се да го издърпа. Похитителите обаче надделяли и издърпали Румен в микробуса. Втрещен, приятелят на Румен веднага звъннал на тел. 112 и съобщил за отвличането. През това време около мястото се струпали и други студенти, които започнали да звънят на родителите си и да съобщават за случилото се. Предполага се, че бандитите са наблюдавали момчето поне няколко дни и подробно са разучили графика му.
Румен имал навика всяка вечер да разхожда домашния си любимец в точно определено време и вероятно затова са избрали момента, в който е бил с кучето си. Мястото, където е станало похищението - пред НСА също е избрано неслучайно. По това време там не е оживено и преминаването оттам би могло да бъде незабелязано.
Цялата държавна машина бе впрегната за разследването на отвличането. На място минути след инцидента пристигна главният комисар на МВР Калин Георгиев. Според него вероятно става въпрос за добре известна на полицията престъпна група с множество прояви. На оглед пристигна и екип на ГД БОП.
Бащата - Румен Гунински нашумя покрай сделката с резиденцията на Тодор Живков в Правец и връзките му с Мирчо Петков - Циганина. Данъчният измамник обаче далеч не е най-интересната фигура около него. В кръга по интереси на бизнесмена е включен и шефът на "ЛУКойл Нефтохим" Валентин Златев, за когото също се знае, че е близък с Гунински. Двамата са имали преди време и общ бизнес с горива. Твърди се, че Гунински е един от малкото хора, които навремето са се ползвали с доверието на т. нар.
"червен елит", който е налял начален капитал за бизнеса му.
Фирмите на Гунински са разнородни. Справка в Дакси показва, че той участва като собственик в "Булит", "Фламинго", "Рум ойл", "Фламинго 2000", "Голд тайм", "Гунински" ООД и "Рум Гунински". Освен това участва в управлението на "Университетски недвижими имоти-Правец", където собственик е бащата на Валентин – Васил Златев, Футболен клуб "Правец-99", Обединен спортен клуб "Правец" и др.
Гунински притежава магазини, дискотеки, кафенета и бензиностанции в Правец и Ботевград.
Източници на БЛИЦ твърдят още, че Гунински е бил предупреден, че ще бъде нападнат. Хората му обаче са дали информация, че предстои атентат срещу бизнесмена, а не срещу сина му. Отвлеченият Румен нямал навика да се движи с охрана и държал да не привлича вниманието като богаташко синче. Момчето е родено през 1989 година. Високо е 190 см. Русо, със сини очи. По-малкият брат на Румен - Стефан е кръстен на вуйчо си и също играе баскетбол. Малкият брат е научил за инцидента от баща си, който се е погрижил да му бъде осигурена денонощна охрана.
Разследващи предполагат, че се касае за същата група, която отвлече преди време бизнесмена Киро Киров. Бандитите са действали професионално и не са оставили никакви следи.

Надежда Илиева, БЛИЦ.БГ