ЧЕЗ България ще премине към едномесечно отчитане на електроенергията в София и Северозападна България от 1 февруари, е станало ясно от разговорите на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) с ръководството на електроенергийната компания, съобщи днес председателят на комисията Ангел Семерджиев.
Той посочи, че регулаторът е изискал преминаването към едномесечното отчитане да не нарушава нито качеството, нито сигурността на снабдяването на потребителите.
ЧЕЗ трябваше да приключи експеримента на тримесечното отчитане и да се върне към ежемесечно още от началото на тази година, както постанови ДКЕВР и предишният й председател Константин Шушулов. След това ДКЕВР отложи срока за 1 април, но ЧЕЗ отново не го изпълни и й беше наложена глоба от общо 500 хил. лв.
Решението на ДКЕВР беше взето след вълна от оплаквания на граждани за надписани сметки - в част от случаите в пъти над действително потребения ток, на неправомерни изключвания на електрозахранването, на непрозрачност при фактурирането на потреблението и т.н. В разрез с българското и европейското законодателство, ЧЕЗ все още не са изпълнили разпореждането на ДКЕВР, като аргументът на компанията е свързан с много по-високите разходи при отчитане на потреблението всеки месец.
Сега компанията е започнала с процедури по назначение на необходимия допълнителен персонал и покупка на допълнителни терминали. Назначаването на новите служители ще започне след кратко предварително обучение.
ЧЕЗ ще бъде санкционирана, ако не спази сроковете, каза Семерджиев, цитиран от БТА. Той предположи, че няма да се стигне до отнемане на лиценза на компанията, стига ръководството й да изпълни намеренията, заявени в предварителните разговори с ДКЕВР.
Комисията ще прави междинен контрол на изпълнението на графика. Първата проверка ще е най-рано след един месец, когато се очаква да завърши голяма част от така наречената подготвителна фаза, каза Семерджиев.