Баскетболен клуб "Балкан" е изправен пред угрозата да плаща солидни глоби за домакинските мачове от Националната баскетболна лига. Според наредбата, ако клубът-домакин не осигури течаща топла вода в съблекалните на гостуващия отбор и на съдиите, ще бъде наказан със сумата 3000 (три хиляди) лева. Това е наказанието само за един мач.

Течаща топла вода в спортна зала "Балкан" няма от края на месец август. Тогава бе спряно подаването на природен газ за спортното съоръжение, а водата се загрява от монтираното газово котле. Причината: неизплатени сметки към доставчика - общинското дружество "Балкангаз", от месец септември 2007 година. Т.е. точно две години и един месец. Тези сметки трябва да бъдат погасявани от СД "Балкан", което пък е на издръжка от община Ботевград.

На няколко пъти от БК "Балкан" искат среща по този повод с ръководството на общината. Проблемът бе поставен пред изпълнителния директор на СД "Балкан " Петко Колев и пред кмета на общината Георги Георгиев в началото на септември. Тогава те обещаха, че ще СД "Балкан" ще плати задълженията. След още един месец, обаче, позицията се обърна на 180 градуса. На проведената снощи среща, на която представители на ръководството на клуба, кметът Георгиев, изпълнителният директор на СД "Балкан" Петко Колев и председателят на комисията по спорта в Общинския съвет Йордан Йорданов, стана ясно, че пари за сметките за газ няма да бъдат отпуснати.

"Общината, в лицето на кмета Георгиев, твърдо отказа да изплати тези задължения", съобщи участвалият в срещата президент на БК "Балкан" Иван Гавалюгов. Причината не е липса на желание, а липса на пари, казал кметът. И допълнил, че изпълнителният директор на СД "Балкан" Петко Колев сам трябва да намери начин да осигурява тези средства. "Което не виждам как ще стане", бе категоричен от своя страна Иван Гавалюгов.

В последните няколко години, още в първия мандат на това общинско управление, бяха хвърлени доста усилия спортната база в Ботевград, в която влиза зала "Балкан", да бъде деактувана от държавна в общинска собственост. Което вече означаваше, че като общински имот залата трябва да бъде поддържана с общински средства - не само ремонти, а и консумативи. Абсолютно същото се отнася и за стадион "Христо Ботев", който също е общинска собственост. И там е спряно подаването на газ, въпреки че задълженията са значително по-малки от тези на спортната зала. Само между другото -  в общинския бюджет за 2009 г. има гласувани 79 000 лева за издръжка на спортната база в общината

Притиснат в последния момент, БК "Балкан"  поиска сам да заплаща топло- и електроенергията в спортната зала, но само тази част, която изразходва клубът. Защото в залата има и помещения, в които работят служители на СД "Балкан"." В близките два-три дни ще потърсим приложимо решение на този проблем, ако въобще е възможно разумно такова", каза Иван Гавалюгов.

Както стана ясно, най-потърпевш от цялата ситуация е БК "Балкан". "Средствата за посрещане на изразходваните количества газ въобще не са превидени в бюджета на клуба. Ще търсим начини да ги набавим - поясни Гавалюгов. - Затова сме принудени да повишим таксите за подрастващите, които тренират баскетбол и които досега бяха символични - само 10 лева. От 1 ноември те ще станат 15 лева, като такива такси ще плащат и трениращите до седми клас, които досега бяха освободени. Затова молим родителите на децата за разбиране. Тези допълнителни суми обаче едва ли ще покрият разходите за газ и ел. енергия."

И още едно нещо съобщи Иван Гавалюгов. В общинския бюджет за тази година са гласувани 40 000 лева за детско-юношеската баскетболна школа на "Балкан". При твърде наситеня календар на подрастващите тази сума би покрила едва 70% от състезанията на отборите. А досега от общината са дадени половината от тези пари.