Три случая на продадени в Гърция бебета са доказали антимафиотите от Областна дирекция на МВР - Сливен, съобщи директорът комисар Чавдар Божурски. Задържани са организаторите на канал за трафик на бременни жени - ромско семейство от новозагорското село Любенова махала.

38-годишният Асен живеел в Гърция от 2001 година. Бил е обявен за общодържавно издирване и е задържан на 18 октомври на ГКПП - Кулата. Той е бил бригадир и набирал работници за бране на маслини и друга селскостопанска продукция, ползвал контактите си при организиране на канала, по който работил от 2006 година, от когато има продадени 4 - 5 бебета. Има 3 присъди за кражби. При разпита трафикантът съдействал на дознанието, направил пълни самопризнания, а мярката му за неотклонение най-вероятно ще бъде заменена с парична гаранция, според комисар Божурски.

38-годишната му съпруга Велика е задържана на 21 октомври в Нова Загора. Обвиненията срещу двамата са за трафик на хора с цел продажба на бебета. Семейството започнало търговията със собствените си две деца.

В хода на оперативните действия са установени още 10 случая на трафик на бременни ромки от Чирпан, Ямбол, Хасково, Пловдив, Казанлък, Димитровград и Сливен. Предстои доказването и документирането на тези случаи и разкриване на хората, които са били на по-високо ниво в организацията.

Комисар Божурски заяви, че в Гърция има замесени адвокати и съдии, но няма повдигнати обвинения. Няма уличени лекари. Бременните жени са били извеждани с тяхно съгласие, раждали са в различни клиники в южната ни съседка, намирани са осиновители и след това майките организирано са се съгласявали с осиновяването пред съдилища. Каналът е бил обезпечен добре материално, за престоя на жените в болницата е заплащано по 75 евро на ден, цената на едно дете за осиновителите е около 8 хиляди евро, бременните са взимали около 5 хиляди, а трафикантите добра комисионна.

Директорът на ОД на МВР благодари на колегите си от сектор Борба с организираната и тежката престъпност, на антимафиотите в София и на Районна прокуратура - Нова Загора. За разкриването на канала е съдействал гръцкия офицер за връзка с България.