На гала церемония в Пекин бе представена първата снимка на Луната, направена от китайския лунен спътник "Чан-1", предадоха световните информационни агенции.

Космическият апарат бе изстрелян на 24 октомври тази година, а на 5 ноември успешно навлезе в орбита около естествения спътник на Земята, припомнят агенциите.

Премиерът на Китай Вън Цзябао определи първата снимка, направена от "Чан-1" като "голяма крачка напред по пътя към осъществяването на хилядолетната китайска мечта за изследване на Луната".

"Ето доказателството, че китайският народ има волята, амбицията и възможностите да напише нова глава в изкачването на върховете на науката и технологията", заяви Вън Цзябао.

Китайският лунен спътник бе изстрелян скоро след като Япония изпрати своята сонда "Селена" към Луната.

Индия планира да изстреля лунна сонда през април следващата година. Това даде повод да се заговори за космическа надпревара в Азия. Властите обаче обориха твърдението и заявиха, че желанието на Китай е да работи заедно с останалите страни и да се присъедини към изграждането на Международната космическа станция.

През 2003 г. Китай стана едва третата страна в света след САЩ и бившия Съветски съюз, изпратила човек в космическото пространство на борда на собствена ракета.

През октомври 2005 г. двама китайски астронавти успешно изпълниха петдневна мисия в околоземна орбита с пилотирания космически кораб "Шънчжоу-6", припомнят агенциите.