Алпинисти на фирма “Евро инженеринг”, чиито собственик е ботевградчанинът Христомир Иванов, поставиха мълниезащита на старата църква в Ботевград. Изкачваното до най-високата точка на църквата – кръста, и монтирането на приемника продължи повече от час. Това стана пред погледите на десетки любопитни ботевградчани.
 

“Преди време мълния падна и опожари една църква в страната. Оттогава непрекъснато ни търсят да поставяме мълниезащити на храмове и стари сгради, които са възприети като паметници на културата в съответното населено място”, каза пред наш репортер инж. Петър Сайков, специалист в единствената лицензирана фирма в България за доставка и монтиране на мълниезащитни и заземителни уредби.

На ботевградската църква е поставен мълниезащитен приемник с изпреварващо действие, който улавя мълнията във въздуха, осигурява многократна по-голяма защитена площ, предпазва сгради с нестандартна конструкция.

“Схващането, че по-високите сгради предпазват по-ниските от мълнии, е мит. Не е вярно също, че мълниезащитният прът осигурява защита на по-голям периметър. Напротив, предпазва само сградата, върху която е поставен”, обясни инж. Сайков. Той допълни, че новата мълниезащита, ще предпазва всички сгради в двора на църквата, както и част от тези около нея.