Масовите случаи на кражби в супермаркетите са на път да останат в историята. Нов софтуер намалява до 80% възможността от злоупотреби. Не е тайна, че загубите от кражби на големите вериги достигат 3-7% от оборота. Подобна информация не се афишира, но тя е факт. Загубите по това перо, обаче се прехвърлят на потребителите, като се компенсира с по-високи цени на продуктите. По-голямата част от злоупотребите се извършват от персонала, а това налага да им се обърне по-специфично внимание.

Българска компания е разработила софтуер, който в комбинация със система за видеонаблюдение ограничава размера на загубите до минимум. Функционалността се състои в следене с камера на касиерското място. Камерата се поставя така, че да се вижда добре какви стоки преминават през касата. Всяка продажба детайлно се записва от софтуера на Microinvest и в реално време или на запис се визуализира като текст върху записа от камерата. Технологично така се предотвратяват възможностите за кражби на стоки, чрез смяна на баркод етикети, немаркиране на стоки, надвзимане на суми и др. Идеята е колкото проста, толкова и ефективна. Разбира се за света това не е нищо ново. Просто едно често използвано в Европа и САЩ решение е адаптирано и локализирано в България. И докато цената му за средно голям супермаркет в Германия е между 10 000-20 000евро, то тук се предлага безплатно. Причината - по-голямата достъпност на тази функционалност ще даде възможност на много собственици на магазини да се възползват от нея и така да оптимизират бизнеса си.

Системата е отлично приложима и за ресторанти. Именно те държат рекорда по брой измами, макар и в по-малки абсолютни обеми, в сравнение със супермаркетите.

Доколко българските собственици на търговски обекти са готови да възприемат подобни системи, тепърва ще си проличи. Едно е безспорно обаче - в условията на тежка икономическа обстановка ограничаването на разходите е от ключово значение. Тези, които реализират това ефективно ще разполагат с далеч по-добри позиции, след като кризата отшуми.