Всяка година на 1 ноември България чества Деня на народните будители. Празникът е посветен на българските книжовници и просветители, на всички знайни и незнайни борци за национално освобождение, на първоучителите и техните достойни последователи, посветили живота си за издигане духовността на нацията.
Тази година се навършват 100 години от първото отбелязване на Деня на народните будители. Националното честване ще се проведе в гр.Сливен от 30 октомври до 1 ноември, под  почетния патронаж на вицепрезидента г-н Ангел Марин, със съдействието на Министерството на образованието, младежта и науката и Министерството на културата. Организатори на честването са: Община Сливен, Национално сдружение на възрожденските градове, Регионален инспекторат по образование, Общобългарски комитет и фондация „Васил Левски”, Светата Сливенска митрополия.
През 1999 год. гр. Етрополе бе първият домакин на Националното честване, организирано от Националното сдружение на възрожденските градове в България. Гости на тържествата бяха акад.Благовест Сендов – тогавашен Председател на Народното събрание, проф.Иван Лалов, проф.Георги Бакалов, проф.Дойно Дойнов, проф.Боряна Христова, доц.Цветана Павловска, писателят Марко Семов и др.
Миналата 2008 година националното честване е било в Панагюрище. Сред официалните гости са били тогавашният председателят на Народното събрание Георги Пирински, някогашният министър-председател Димитър Попов, кметове на градове, членуващи в Националното сдружение на възрожденските градове, професор Иван Лалов и Професор Дойно Дойнов, бележитата българска журналистка Велислава Дърева.
По покана на организаторите, тази година участие в честванията в гр.Сливен ще вземе и кметът на Община Етрополе – инж. Богомил Георгиев.
Тази година Денят на народните будители ще бъде отбелязан в Етрополе  на 01.11.2009 год. /неделя/ от 11.00 ч с шествие с портрети на народни будители и поднасяне на венци и цветя пред паметниците на великите етрополци Тодор Пеев и Христо Ясенов.
Преди това от 8.30 ч в църквата „Свети Архангел Михаил” ще бъде отслужена Света литургия по случай празника.