През януари тази година общинският съветник Христо Якимов участва в търг за учредено право на строеж върху общински имот, който се намира срещу новата съдебна палата. Офертата му с цената обаче не бе отворена. Тръжната комисия се мотивира, че в конкретния случай има конфликт на интереси, тъй като Якимов е общински съветник и няма право на участие. Търгът е спечелен от другия участник в него. Якимов обжалва пред Административния съд заповедта на кмета, с която се определя класирания на първо място и печели делото. След това Комисията по предотвратяване и разкриване конфликт на интереси към ОбС завежда дело срещу Христо Якимов. Вече има решение на правораздавателния орган и то е в полза на общинския съветник. Ответната страна обаче обжалва решението пред Върховния административен съд.

Междувременно на вчерашното заседание на ОбС кметът Георги Георгиев внесе предложение за отмяна на процедурата за изграждане и учредяване право на строеж върху общинския терен с площ 20 кв.м., находящ на ъгала на улица “Свобода”, приета с Решение №430 от 18.12.2008 год. "Отмяната се налага поради настъпили промени в инвестиционните намерения на общината", обясни градоначалникът.

“Кметът бяга пред вятъра, защото знае какъв ще бъде изходът от делото. Съдът се произнесе, че няма конфликт на интереси, защото аз не съм участвал в гласуването на предложението за учредяване право на строеж, не участвам и в постаянните комисии към общинския съвет. С предложението си за отмяна на процедурата кметът иска да ми попречи да спечеля търга. Редно е обаче да се изчака решението на ВАС”, заяви Христо Якимов пред колегите си от ОбС.

В подкрепа на Якимов се изказа Цветан Коцев. “Интересно ми е как общината си промени изведнъж инвестиционните намерения?! Според мен истинската цел е друга -  да се покаже на Якимов, че с рогата напред не може”, каза съветникът.

“Аз съм написал в докладната защо се налага отмяната. Няма повече какво да коментирам", каза в заключение Георги Георгиев, след което предложението му бе подложено на гласуване.

15 съветници подкрепиха докладната на градоначалника, 6 гласуваха “против”, а 4-ма се въздържаха. Христо Якимов не участва в гласуването. Той каза пред наш репортер, че ще обжалва решението на ОбС.