Грипна епидемия е обявена в община Никопол и в област Търговище. В тези региони на страната около 200 души на 10 000 са заразени с новия грипен вирус. Това съобщи за Дарик радио д-р Ангел Кунчев, началник на отдел "Надзор на заразните болести" в Министерството на здравеопазването. В момента в страната има трима заболели, които са със сериозни усложнения - в Бургас, Варна и Габрово. По думите на доктор Кунчев тяхното състояние засега е стабилизирано.

На много места в страната продължава да нараства заболеваемостта от новия грипен вирус. Според доктор Кунчев броят на заболелите в град Ямбол също е много голям:

Д-р Ангел Кунчев: „Очаквам, че може би още в началото на другата седмица там също ще бъде обявена".

На други места има ли съществено повишаване на заболеваемостта?

Д-р Ангел Кунчев: „За момента не отчитаме, но е много динамична обстановката. На някои места продължава да нараства заболеваемостта, на други като община Трявна вече се отчита известен спад. Има и допълнителни училища, които са обявили грипна ваканция".

Колко училища са затворени в страната?

Д-р Ангел Кунчев: Някъде около 20.

Общо около 50 000 деца в училищата в страната са болни, съобщи изпълняващият длъжността министър на образованието Сергей Игнатов. Според доктор Кунчев много е вероятно по-голяма част от тях да не са носители на новия грипен вирус:

 

Д-р Ангел Кунчев: „Нашата практика от предишни години показва, че във високите възрастови групи голяма част от децата отсъстват понякога и без да са болни заради желанието да се предизвика грипна епидемия и грипна ваканция. Ние ползваме и тези данни, но винаги ги потвърждаваме с потърсената медицинска помощ при общопрактикуващите лекари".

Към момента с повишена заболеваемост са районите Ямбол, Стара Загора, Габрово, Бургас, Плевен, Монтана, Шумен и Ловеч. Там от грип страдат между 100 и 150 души на 10 000.