Трети смъртен случай от новия грипен вирус А(H1N1) е регистриран в България, съобщи министърът на здравеопазването д-р Божидар Нанев. Починала е 30-годишна жена от град Шивачево, Сливен.

Тюркшан Стефанова е постъпила на 22 октомври в старозагорската болница, след като още на 19-и е потърсила лекарска помощ в частна болница в Сливен. Бременната в петия месец жена е изписана по свое желание, обясни директорът на Многопрофилната болница за активно лечение в Стара Загора д-р Катя Бекярова. "Веднага е консултирана с акушер-гинеколог и пулмолог. Два часа след това е приведена в ОАРИЛ, защото дихателната й недостатъчност се задълбочила. Оттам нататък започва одисеята, но тя си почина от усложненията на свинския грип". Починалата е била в контакт по-рано с болното си дете.

100 000 души в България са заразени с новия грипен вирус, съобщиха от Министерство на здравеопазването. В осем региона на страната е обявена грипна епидемия - това са областите Габрово, Търговище, Ямбол и общините Варна, Самоков, Никопол и Враца. Там училищата са прекратили занятия до 6 ноември, когато ще се решава дали грипната ваканция да продължи. В област Ямбол 362 души на 10 000 са носители на щама. Очаква се пикът на сегашната епидемия да бъде в следващите 4 до 8 седмици, след което да започне да отшумява, обясниха от Министерство на здравеопазването.

В регионите, където е обявена епидемията, не се извършват операции в болниците, ако случаят не е спешен. Забранени са визитациите в лечебните заведения, за да може болните да се предпазят от новия вирус.

А(H1N1) е най-опасен при бременните жени, децата и хората с придружаващи заболявания, обясни доцент Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология: При бременните вероятността да имат нужда от интензивно лечение в сравнение с цялото население е 10 пъти по-висока.

Експертите обясняват, че не е необходимо правенето на тест за новия вирус. Причината била, че около 90% от случаите са на този вирус, обясни държавният здравен инспектор доктор Тенчо Тенев: Лабораториите могат да изследват 50-60 проби на ден. Ако дойдат повече проби, това означава, че резултатите започват да се забавят. Световната здравна организация препоръчва в хода на една епидемия да не бъдат изследвани всички, които заболеят.

Не е задължително при всички заразени с грипа да се използват антивирусните препарати реленца и тамифлу, обясни доктор Ангел Кунчев: Не повече от 10-15% от хората, които търсят медицинска помощ при общопрактикуващия си лекар с тази диагноза, имат нужда от антивирусно лечение.

Лекарите препоръчват преди да се закупи препарата, който струва между 30 и 40 лева, задължително заболелият да се консултира с личния си лекар.

Ето и съветите на здравният министър Божидар Нанев: Когато имаме случаи на заболели, добре е да си останат вкъщи. Когато се обявяват грипни ваканции, добре би било, независимо дали са болни, или здрави децата да не излизат от домовете си, за да не се предава заболяването.

Около 90% от заболелите не търсят лекарска помощ, отбелязват специалистите и напомнят, че в България смъртните случай се дължат или на придружаващи заболявания, или заради закъснение на пациента да потърси специализирана помощ.