Най-широко употребяваният наркотик в България през последната година е канабисът, но най-проблемният наркотик остава хероинът.

Това каза директорът на Националния фокусен център за наркотици и наркомании Момчил Василев, цитиран от БТВ.

Хората, които пушат канабис всекидневно, са между 2 и 5 на сто. Проблемно употребяващите хероин в България по експертни оценки са между 20 000 и 30 000.

Лекуващите се, без да се отчитат тези в частните практики, са между 4 000 и 5 000 годишно.

Употребата на кокаин в България ще продължи да нараства, прогнозира Василев. Наркозависимите в страната са около 40 000 - 45 000. В това число не влизат канабисът и лепилата.

В България все още са високи нивата на употреба на наркотици, посочиха експертите на петата годишна среща за представяне на Годишния доклад на Европейския съюз по проблемите на наркотиците за 2009 г.

Регистрира се увеличение на употребата на канабис сред учениците. Остава стабилно нивото на употреба на хероин и кокаин, като не се отчита спад.

По-малко от половината от хората, ползващи наркотици, употребяват само едно вещество, останалите - по две и повече, сочат данните от изследвания за 2008 г.

55-60 на сто от тези, които биха се подложили на лечение, са употребяващите хероин. Експертите отчетоха и нарастване на смъртните случаи след употреба на наркотици.

При учениците от 9-ти до 12-ти клас има увеличение на употребата на всички видове наркотични вещества от 2003 г. до 2007 г., като най-голямо е при амфетамините - от 2 на 9%. Учениците от тази възрастова група, опитали поне веднъж наркотик, са 120 000.

Във младежите от 18 до 34 години най-голямо увеличение в употребата се отчита при канабиса и екстази. Намаление има при опиатите, приспивателните и успокоителните.

За тригодишния период увеличението на хората, ползващи наркотици, е 50 хиляди, което прави около 50 човека на ден. Това са хора, които са опитали, а не хора с проблемна употреба на наркотични вещества.