Президентът Георги Първанов е върнал проекторешението на правителството за отзоваването на българските посланици в САЩ и Турция. По думите му причината е, че не е спазена процедурата по предварително съгласува и не са конкретни нарушенията, заради които посланиците да бъдат отзовани. На 3 ноември външният министър Румяна Желева заяви, че кабинетът ще предложи на президента Първанов посланиците ни в Турция Бранимир Младенов и в САЩ Лъчезар Петков да бъдат отзовани. Причината е, че са допуснати законови нарушения в съответните страни при провеждането на парламентарните избори на 5 юли.

Правителството поиска отзоваването на Бранимир Младенов и Лъчезар Петков, тъй като в Турция са констатирани нарушения на изборния процес, а нашият посланик в Америка е отговорен за изчезването на сак с бюлетини, който е бил изхвърлен погрешка. Решението за отзоваването им обаче трябва да бъде одобрено от президента Георги Първанов, който заяви, че на този етап не разполага с достатъчно доказателства.

Георги Първанов: „Аз държа да знам какво е точно нарушението и кой е отговорен на всеки един етап от нарушението. Ако са посланиците, те разбира се, ще бъдат отзовани и ще бъдат заместени с други, но ако има други виновници, аз не бих искал именно нашите посланици да са тези, които да операт пешкира".

Държавният глава коментира и скандалите в Държавната агенция „Национална сигурност". Според Първанов не се цели дискредитация на агенцията.

Георги Първанов: „Има едни престрелки между бивши служители и аз съм категорично против това институциите да стават заложници на тези конфликти между бивши. Те имат свои отношения, нека да се оправят по друг начин".

Според Първанов структурните промени могат да доведат до несигурност и демотивация на служителите.

Във връзка с първите 100 дни от управлението на кабинета „Борисов" държавният глава коментира, че най-важното сега е да се запази добрият тон и диалога между институциите.

Държавният глава Георги Първанов присъства на панихидата за Архангелова задушница във военния Мавзолей-костница на Централните софийски гробища. Панихидата се отслужва в памет на войниците, отдали живота си за страната.