Трима миньори са загинали и двама са били обгазени в мина „Джурково", община Лъки, Пловдивско, информира Нова телевизия.

Инцидентът е станал тази нощ.

Предполага се, че причината е взрив, станал през нощта и че остатъчните газове са от предишно взривяване в този участък на рудника.

Загиналите:
Иван Милев Кехайов, на 48 г., миньор-бригадир, от Златоград, семеен с 12-годишна дъщеря.

Владимир Иванов Баткаджов, на 45 г., от Златоград, семеен, с две деца.

Димитър Петков Костадинов, на 52 г., от Тополово, Асеновградско, семеен с три деца.
 

Двама от загиналите са от Златоград, третият е от Тополово, Асеновградско, съобщи кметът на Лъки Красимир Манов, цитиран от Радио Пловдив.

Той добави, че днес обявяват тридневен траур в Лъки, а утре ще се проведе извънредна сесия на общинския съвет, за да решат как ще бъдат подпомогнати семействата на тримата загинали миньори.

Двамата, които са били обгазени и са откарани в реанимацията на спешния център в града, вече са освободени.

Продължава работата на експерти и специалисти по изясняване на причините, довели до трагичния инцидент.

"Джурково" и "Дружба" са двата рудника, собственост на "Лъки Инвест", приватизирани през 1998 г.

По-късно от Главната инспекция по труда уточниха, че два часа и половина след началото на работната смяна, около 10.30 часа вчера в рудника е допусната трудова злополука, довела до смъртта на двама миньори.

Загинали са Иван Милев Кехайов, на 48 г., миньор - бригадир и Владимир Иванов Баткаджов, на 45 г. При извършване на спасителната операция е загинал и миньорът Димитър Петков Костадинов, на 52 г.

Двамата миньори - Иван Кехайов и Владимир Баткаджов са имали за задача да удължат монорелсовия път на КПВ (комплекс за вертикално прокарване на минни изработки).

В процеса на работа колеги на пострадалите са установили, че единият миньор е паднал от платформата от височина приблизително 68 метра, а другият миньор не отговаря на техните повиквания.

Длъжностните лица от мината констатират, че платформата е застопорена и предприемат действия за свалянето й.

Миньорът Димитър Костадинов се изкачва по монорелсата до платформата, но не успява да я освободи и да я свали в долно работно ниво. Прекъсва се връзката с него.

Длъжностните лица от мината предприемат нови действия - намират нова платформа, която монтират на монорелсата и вече подходящо екипирани минни спасители се изкачват до застопорената предишна платформа, където намират Димитър в безпомощно състояние, вързан за монорелсата. След това предприемат сваляне на двете платформи и на горната платформа намират другият починал миньор.

Предположенията са, че рудничната атмосфера на това работно място не е била годна за дишане и това е довело до смъртта на миньорите. При извършените по време на спасителната операция измервания не е установено наличие на токсични газове. Няма други обгазени миньори.

Миньорите са застраховани за риска "трудова злополука". Застраховките са за над 125 хил. лв. От ръководството на мината са решили да поемат раходите по погребението на тримата работници. Те са с над 10-годишен трудов стаж, информира БНР.

Сформирана е комисия за разследване на обстоятелствата и причините за допуснатата трудова злополука под председателството на Териториалното поделение на Националния осигурителен институт, в която участват инспектори по труда от Дирекция "Областна инспекция по труда" - Смолян.
Разследването продължава.